Vanuit Groesbeek, met zijn glooiende heuvels en wijngaarden, voert de route door de bossen en heiden van het Nationale Park De Maasduinen. Natuurlijke schoonheid wordt afgewisseld met pittoreske dorpen en historische steden, waaronder Venlo, waar Limburgse cultuur en gastvrijheid tezamen komen. De Maas vormt je leidraad en onthult telkens nieuw landschappen; van beboste zandduinen tot brede rivierdalen. Dit Pieterpad traject - een 'must' voor iedere wandelliefhebber - eindigt in het levendige Swalmen.
Op eigen gelegenheid reis je naar Groesbeek. Mocht je vroeg genoeg arriveren en heb je na je heenreis nog energie over? Verken dan de bossen in de omgeving als, het is een heerlijk gebied om te wandelen.
Via het Groesbeeks bos verlaat je de provincie Gelderland en trek je Limburg binnen. Je wandelt door een prachtig bosrijk gebied, waar je de Sint Jansberg 'bedwingt'. In dit fraaie natuurreservaat volg je de kronkelpaden door de heuvels. Je passeert meertjes, plassen en door heggen omringde weilanden. Je passeert Milsbeek, vroeger vooral bekend om zijn pottenbakkers. Net voor het stadje Gennep, op de plek waar de Niers in de Maas uitmondt, ligt het 'Genneperhuis´, eeuwenlang was dit een onneembare vestiging. Bewonder, aangekomen in Gennep, de Martinustoren, het Mozaïekplein en de oude markt, omringd door mooie, historische gebouwen.
Je verlaat Gennep via de Niersdijk en zet koers naar het Heijense bos. Aansluitend wordt het genieten van al het natuurschoon in het Nationaal Park De Maasduinen, ooit gevormd door water, wind en mens. Het park vormt het langst aaneengesloten lint van rivierduinen in Nederland. Tijdens een heerlijke wandeling passeer je onder andere het Quin, een van de vele grote, spiegelende vennen. In Afferden kun je vast wel wat rust nemen, wanneer je wacht op het veer, dat je over de Maas zet. Eenmaal aan de overkant bevind je je in Noord-Brabant, waar je via de Groeningsche bergen je eindbestemming Vierlingsbeek bereikt.
Je hebt Vierlingsbeek al even achter je gelaten, wanneer je de ruïnes van het 15e-eeuwse slot ‘Makken’ bereikt. Aansluitend wandel je door naar Smakt, het bedevaartsoord van de heilige St. Jozef, en bereik je het fraaie stuifzandgebied de ‘Boschhuizer bergen’. Op het Landgoed Geysteren kom je uit bij de Oostrumse beek en de watermolen ‘Rosmolen’. Een andere bezienswaardigheid vormt de, net voor Meerlo gelegen, voormalige kasteelboerderij uit 1619, het ‘Kasteelke’. Vervolg hierna je weg via Tienray naar het Noord-Limburgse kerkdorp Swolgen. Net buiten Swolgen wandel je het natuurgebied ‘het Schuitwater’ binnen, gelegen aan een oude Maasbocht. De natte broekbossen zijn hier toegankelijk gemaakt via houtenvlonders. Daarna vervolg je je weg richting Broekhuizen.
LET OP: Deze lange etappe is in in te korten tot twee etappes met tussendoor een overnachting in Meerlo. De dagafstanden worden dan 20 km en 11km, van accommodatie naar accommodatie. Je kunt bij het boeken aangeven dat je tussendoor in Meerlo wilt overnachten.
Na een heerlijke overnachting in Broekhuizen wandel je weer terug naar het Pieterpad. Tijdens de wandeling vandaag kom je langs het 'Houthuizerkapelke' en 'Huys Kaldenbroek', een 15e-eeuwse kasteelhoeve. Net voor het dorpje Grubbenvorst passeer je het Ursulinenklooster, waar je de veerdienst naar Velden neemt. Aan de overkant van het water wacht een aangename wandeling door de prachtige uiterwaarden van ´Océ-Weerd'. Je arriveert tenslotte in Venlo, waar je zeker een kijkje moet gaan nemen in de monumentrijke St. Martinusstraat en het 16e-eeuwse stadhuis.
Je laat Venlo achter je en zet je beste beentje voor op de Jammerdaalsche heide, met zijn voormalige klei- en zandgroeves. Dan volgt de Wambachgroeve nabij Tegelen, die eveneens is ontstaan door de winning van klei. Deze gaat over in het fraaie natuurreservaat 'Holtmühle', pal aan de grens met Duitsland. De wat verderop gelegen steilrand vormt dan ook precies de landsgrens. Je wandelt hier zowel over als langs de Prinsendijk, waar verschillende kleine bunkers, zogeheten tobruks, uit de 2e wereldoorlog te zien zijn. Je bereikt het natuurgebied Meerlebroek, waar je de snelstromende en meanderende Swalm volgt tot in het levendige Swalmen.
Na te hebben ontbeten, eindigt hier voor jou het vijfde deel van het Pieterpad.
Prijs p.p. | € | |
1-persoonskamer, ontbijt | 1,015.00 | |
2-persoonskamer, ontbijt | 700.00 | |
Extra service | € | |
SGR | per stuk | 5.00 |
Pieterpadrouteboekje? | per stuk | -19.00 |
Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk.
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.
Overnachtingen in Hotels of B&B's
Toeristenbelasting inbegrepen
Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)
Gedetailleerd routeboekje, Duidelijke markeringen onderweg
7-dagen per week service hotline
Bagage vervoer inclusief
Het dichtstbijzijnde treinstation bij Groesbeek is station Nijmegen
Vanaf hier kan je de bus nemen naar Groesbeek, dit is ongeveer 25 minuten rijden.
Parkeermogelijkheden bij starthotel
GPS tracks beschikbaar
Eventuele veerovertochten zijn niet inclusief