Een traject wederom vol verrassingen en verborgen schatten! Een waar wandelfeest, dat start in de historische vestingstad Coevorden. Het pad leidt je door het mooiste dat Overijssel te bieden heeft: de ongerepte natuur van de Sallandse Heuvelrug, de idyllische rust van het Twentse coulisselandschap, en vele charmante dorpen en stadjes. Elk dag van de route vormt een unieke mix van cultuur, historie en natuurschoon. Of je nu een stevige stapper bent of een slenterende natuurgenieter, dit deel biedt voor ieder wat wils.
Op eigen gelegenheid reis je naar station Coevorden en check je in bij je accommodatie. Heb je na het reizen nog energie over, ga dan zeker nog even een rondje wandelen door het park.
Wanneer je 'ganzenstad' Coevorden verlaat, kom je in de prachtige natuur van de Poort van Drenthe, waar ook het gelijknamige stenen kunstwerk staat. Je verlaat nu Drenthe en wandelt de provincie Overijssel binnen. Je volgt het dal van de Overijsselse Vecht, dat van Gramsbergen bij de Duitse grens verder loopt tot aan Zwolle. Gramsbergen heeft een pittoreske binnenstad met mooie, in oude stijl gerestaureerde huizen. Bewonder hier ook de in brons gegoten 'Pieterpad' wandelaars. Je vervolgt je route, passeert het buurschap Ane en wandelt door het Engelandse bos, gelegen in een oude meander van de Vecht. Je eindigt tenslotte in Hardenberg.
Eenmaal op pad wandel je eerst langs de zogeheten 'Molengoot’, een oude loop van rivier de Vecht. Het wordt genieten van het daaropvolgende natuurschoon in de Rheezermaten, een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Hierna volgt het fraaie plaatsje Rheeze, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen. Het brinkdorp kent een beschermd dorpsgezicht, en er is hier dan ook genoeg te zien. Vervolgens is het aangenaam wandelen door de Hardenbergse bossen en langs de oevers van de Vecht en Beneden-Regge. De route gaat verder over het landgoed Junne, om uiteindelijk in het levendige Ommen te eindigen.
Het Pieterpad gaat verder door het stroomgebied van de Vecht en de Beneden-Regge, een heuvelachtig deel van Overijssel. Dit is goed te zien vanaf de Ommerlander uitkijktoren boven op de Besthemerberg. Beklim de toren en geniet van het mooie uitzicht over het dal van de Vecht! Andere 'bergen' op de route zijn de Archemerberg (78m) en aansluitend de Lemelerberg (44m). In dit golvende land passeer je zwerfkei ‘de Dikke Steen’ en wandel je op de Lemelerberg langs fraaie jeneverbesstruwelen. Bewonder in Park 1813 de monumentale 'Leeuw’ en bereik vervolgens via het bosrijke landgoed Eelerberg het plaatsje Hellendoorn.
Vandaag bedwing je de Sallandse Heuvelrug, een stuwwal die zich uitstrekt van Ommen tot aan Holten. Dit is Overijssel op z’n hoogst, waar heuvels zijn bedekt door bossen en heidevelden. Via de Hellendoornse berg wandel je richting ’t Ravijn, ontstaan door de aanleg van de spoorlijn Zwolle – Almelo. Bekijk hier het kunstwerk 'Sterrenstof', neergezet na een kortstondige 'goldrush' in het verleden. Sta ook even stil bij het aangrijpende monument dat herinnert aan het rijkswerkkamp ‘Twilhaar’. Boven op de Haarlerberg en Holterberg geniet je van geweldig panorama's en wandel je over het landgoed de Noetselenberg tenslotte Holten binnen.
Je verlaat Holten via het buurtschap Beuseberg, gelegen op de uitlopers van de Overijsselse stuwwal. Je volgt een statige beukenlaan nabij de Schipbeek, steekt het water over en wandelt de Gelderse Achterhoek binnen! Je komt uit bij de Vellerweg, een authentieke ´boerenweg´, met de voor deze streek zo typische boerderijen. Bezoek zeker het fraaie Huis Verwolde met zijn prettige theetuin. Op dit landgoed vind je ook de 'Dikke Boom’, de omvangrijkste eik van Nederland. Wat verder op de route kom je, voor je Laren bereikt, nog langs De Binnenhof, een 18e-eeuwse pastorie, die in de 19e eeuw werd uitgebouwd tot een fraaie villa.
Deze dag voert je eerst door Groot Dochteren, een bijzonder buurtschap met verspreid staande boerderijen. Je passeert het Twentekanaal en het riviertje de Berkel, op je weg naar het landgoed Velthorst, met z'n magnifieke uitzichtpunt over het Kienveen. Aansluitend struin je door ‘Het Grote Veld’, ooit een uitgestrekt heidegebied, waar na 1920 naaldbossen werden aangeplant. Je komt vervolgens uit bij het statige Huize Het Enzerinck, in neoclassicistische stijl gebouwd in 1826. Ben je in Vorden aangekomen, en heb je nog tijd en energie over? Dan is misschien een bezoek aan de nabije Hanzestad Zutphen een idee, slechts 9 min met de trein!
Na te hebben ontbeten, eindigt hier voor jou het tweede deel van het Pieterpad.
Prijs p.p. | € | |
1-persoonskamer, ontbijt | 1,115.00 | |
2-persoonskamer, ontbijt | 805.00 | |
Extra service | € | |
SGR | per stuk | 5.00 |
Pieterpadrouteboekje? | per stuk | -19.00 |
Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk.
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.
Overnachtingen in Hotels of B&B's
Toeristenbelasting inbegrepen
Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)
Gedetailleerd routeboekje, Duidelijke markeringen onderweg
7-dagen per week service hotline
Bagage vervoer inclusief
Het dichtstbijzijnde treinstation bij Coevorden is station Coevorden.
Er zijn mogelijke parkeerkosten bij de start accommodatie
Er zijn gpx tracks voor deze reis beschikbaar