Een onvergetelijke tocht over de eerste helft van het Pieterpad! Het wordt een wandelavontuur door Noordoostelijk Nederland; van weidse uitzichten over het uitgestrekte 'Grunneger Laand', via de stille heide en bossen van Drenthe tot aan het natuurschoon rond de Overijsselse Vecht. Elk stukje van de tocht vertelt je een verhaal, elke kilometer bied je een nieuwe, verrassende ontdekking. Geniet en ervaar dat dit deel van het Pieterpad naast een fysieke prestatie, ook een viering is van natuur, landschap en cultuur!
Op eigen gelegenheid reis je naar station Baflo. Vanaf hier kan er op aanvraag een transfer voor je geregeld worden naar Pieterburen (ca. 10 minuten). In Pieterburen aangekomen, check je in bij je accommodatie. Mocht je vroeg genoeg arriveren en heb je na je reis nog energie over? Loop dan onze 10 km lange 'County Hike' proloog! Een lekker, extra rondje waardoor je ook de omgeving noordelijk van Pieterburen leert kennen en de weidse Waddenzee kunt bewonderen vanaf de dijk.
Na het ontbijt begin je aan je eerste etappe van het Pieterpad. Start bij het 'Pieterpad muurtje', maak een eerste foto en ga wandelen! Onderweg kom je door het fraaie wierdedorp Eenrum met zijn laat-Romaanse kerk uit de 13e-eeuw. Geniet tijdens deze etappe van het weidse, soms winderige 'Grunneger laand'. Hier kun je over de uitgestrekte, groene weilanden heerlijk ver rond je heen kijken. In het dorpje Mensingeweer, bewonder je natuurlijk 'Hollands Welvaart', een prachtige molen uit 1855. Uiteindelijk bereik je je eindbestemming, Winsum, in 2020 terecht verkozen tot het allermooiste dorp van Nederland.
Na je overnachting in het knusse Winsum vervolg je je weg door het Hogeland met zijn weidevelden, graanakkers en wolkenluchten naar Garnwerd. Dit is een prima plek voor een lekker kopje koffie of thee aan het Reitdiep. Wandel verder door het polderland, over smalle bruggetjes en langs roodbakstenen boerderijen. In Oostum kun je het wat hoger, op een wierde gelegen dorpskerkje bewonderen. Bewandel vele, kleine paden langs het water op weg naar de stad Groningen. Daar aangekomen kom je onder andere door het Noorderplantsoen, langs de pittoreske Noorderhaven, de A-kerk en het moderne Groninger museum.
Deze dag start je bij het monumentale treinstation van Groningen en zet je je eerste stappen door deze heerlijke stad zelf. Net buiten het stadsgewoel kom je uit bij het Hoornse- en Paterswoldse meer, en wandel je zo het Nationaal Park de Drentsche Aa binnen. Je passeert het dorpje Haren en gaat bij Glimmen dwars door de Appèlbergen, en wat later door het Noordlaarderbos. Net na het bos, niet ver van het pad af, zie je je eerste hunebed. Jawel, je bent in Drenthe! En deze eerste zal zeker niet de laatste zijn want ook bij Midlaren, een klein stukje voor Zuidlaren, je einddoel van vandaag, staat er ook één.
Vanuit Zuidlaren vertrek je na het ontbijt naar Westlaren. Daarna gaat het door het landgoed Schipborg verder naar de Gasterse duinen. Naast de hoge zandverstuivingen vind je hier ook hunebed D10, niet meer volledig intact omdat er in een ver verleden stenen zijn geroofd. In het dorp Gasteren bewonder je de mooie, karakteristieke Saksische boerderijen. Wanneer je daaropvolgend door het prachtige Balloërveld wandelt, wordt het genieten van de uitgestrekte heide, waar eeuwenoude grafheuvels zijn te vinden. Een deel van deze etappe voert over de Hondsrug, dat in 2015 werd aangewezen als een UNESCO Global Geopark.
Vlak bij het beginpunt van deze etappe in Rolde, staan twee van de bekendste Drentse hunebedden. Na deze megalithische grafkamers te hebben bewonderd, wandel je verder door het fraaie Nationaal Park de Drentsche Aa; een eeuwenoud landschap ontstaan door samenwerking van mens en natuur. Je trekt door het Drouwenerveld, een prachtig gebied met heidevelden, bossen en vennen. Hier grazen de karakteristieke Drentse schapen en kom je wellicht ook nog de imposante Schotse Hooglanders tegen! Het laatste stukje gaat door een fraai bosgebied, waarna je uiteindelijk in het dorpje Schoonloo aankomt.
Via de boswachterij Schoonloo verlaat je de Drentse Aa, om vervolgens de bossen van het Sleenerzand binnen te treden. Tijdens een heerlijke wandeling tref je even buiten de route de Kielse kei aan, een bijna 26 ton wegende zwerfkei uit de laatste ijstijd. Verderop in het fraaie Sleenerzand passeer je naast het 'Pieterpad monument', opgericht ter ere van haar bedenksters, ook allerlei interessants uit een verder verleden aan, zoals de 'Celtic Fields' en het grafheuvelveld ‘de Galgenberg’. Als je iets van de route afwijkt kun je, alvorens je verder wandelt naar Sleen, ook nog een kijkje nemen bij Hunebed 49, ook wel de 'Papeloze Kerk' genoemd.
Wandel, voordat je het pittoreske Sleen, een van de meest authentieke brinkdorpen van Drenthe, verlaat even langs de in ere herstelde dorpspomp en korenmolen De Hoop. Vervolg dan je route door het fraaie Drentse land met zijn typische boerderijen en groene weidevelden. Stop in het 'whisky' gehucht Den Hool of in het wat verderop gelegen veendorp Dalerveen om heerlijk uit te rusten en een koffiepauze in te lassen. Heb je nog energie over? Bezoek dan in Coevorden zeker nog het gelijknamige kasteel, dat vanwege zijn ligging, tussen de hanzesteden Münster en Groningen een roerige geschiedenis heeft gekend.
Wanneer je 'ganzenstad' Coevorden verlaat, kom je in de prachtige natuur van de Poort van Drenthe, waar ook het gelijknamige stenen kunstwerk staat. Je verlaat nu Drenthe en wandelt de provincie Overijssel binnen. Je volgt het dal van de Overijsselse Vecht, dat van Gramsbergen bij de Duitse grens verder loopt tot aan Zwolle. Gramsbergen heeft een pittoreske binnenstad met mooie, in oude stijl gerestaureerde huizen. Bewonder hier ook de in brons gegoten 'Pieterpad' wandelaars. Je vervolgt je route, passeert het buurschap Ane en wandelt door het Engelandse bos, gelegen in een oude meander van de Vecht. Je eindigt tenslotte in Hardenberg.
Eenmaal op pad wandel je eerst langs de zogeheten 'Molengoot’, een oude loop van rivier de Vecht. Het wordt genieten van het daaropvolgende natuurschoon in de Rheezermaten, een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Hierna volgt het fraaie plaatsje Rheeze, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen. Het brinkdorp kent een beschermd dorpsgezicht, en er is hier dan ook genoeg te zien. Vervolgens is het aangenaam wandelen door de Hardenbergse bossen en langs de oevers van de Vecht en Beneden-Regge. De route gaat verder over het landgoed Junne, om uiteindelijk in het levendige Ommen te eindigen.
Het Pieterpad gaat verder door het stroomgebied van de Vecht en de Beneden-Regge, een heuvelachtig deel van Overijssel. Dit is goed te zien vanaf de Ommerlander uitkijktoren boven op de Besthemerberg. Beklim de toren en geniet van het mooie uitzicht over het dal van de Vecht! Andere 'bergen' op de route zijn de Archemerberg (78m) en aansluitend de Lemelerberg (44m). In dit golvende land passeer je zwerfkei ‘de Dikke Steen’ en wandel je op de Lemelerberg langs fraaie jeneverbesstruwelen. Bewonder in Park 1813 de monumentale 'Leeuw’ en bereik vervolgens via het bosrijke landgoed Eelerberg het plaatsje Hellendoorn.
Vandaag bedwing je de Sallandse Heuvelrug, een stuwwal die zich uitstrekt van Ommen tot aan Holten. Dit is Overijssel op z’n hoogst, waar heuvels zijn bedekt door bossen en heidevelden. Via de Hellendoornse berg wandel je richting ’t Ravijn, ontstaan door de aanleg van de spoorlijn Zwolle – Almelo. Bekijk hier het kunstwerk 'Sterrenstof', neergezet na een kortstondige 'goldrush' in het verleden. Sta ook even stil bij het aangrijpende monument dat herinnert aan het rijkswerkkamp ‘Twilhaar’. Boven op de Haarlerberg en Holterberg geniet je van geweldig panorama's en wandel je over het landgoed de Noetselenberg tenslotte Holten binnen.
Je verlaat Holten via het buurtschap Beuseberg, gelegen op de uitlopers van de Overijsselse stuwwal. Je volgt een statige beukenlaan nabij de Schipbeek, steekt het water over en wandelt de Gelderse Achterhoek binnen! Je komt uit bij de Vellerweg, een authentieke ´boerenweg´, met de voor deze streek zo typische boerderijen. Bezoek zeker het fraaie Huis Verwolde met zijn prettige theetuin. Op dit landgoed vind je ook de 'Dikke Boom’, de omvangrijkste eik van Nederland. Wat verder op de route kom je, voor je Laren bereikt, nog langs De Binnenhof, een 18e-eeuwse pastorie, die in de 19e eeuw werd uitgebouwd tot een fraaie villa.
Deze dag voert je eerst door Groot Dochteren, een bijzonder buurtschap met verspreid staande boerderijen. Je passeert het Twentekanaal en het riviertje de Berkel, op je weg naar het landgoed Velthorst, met z'n magnifieke uitzichtpunt over het Kienveen. Aansluitend struin je door ‘Het Grote Veld’, ooit een uitgestrekt heidegebied, waar na 1920 naaldbossen werden aangeplant. Je komt vervolgens uit bij het statige Huize Het Enzerinck, in neoclassicistische stijl gebouwd in 1826. Ben je in Vorden aangekomen, en heb je nog tijd en energie over? Dan is misschien een bezoek aan de nabije Hanzestad Zutphen een idee, slechts 9 min met de trein!
Na te hebben ontbeten, zit de eerste helft van het Pieterpad er echt op.
Prijs p.p. | € | |
1-persoonskamer, ontbijt | 2,250.00 | |
2-persoonskamer, ontbijt | 1,550.00 | |
Extra service | € | |
SGR | per stuk | 5.00 |
Geen Pieterpadrouteboekje? | per stuk | -19.00 |
Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op wandelaars. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk.
Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze reis ook voor kiezen om er lunchpakketten bij te boeken.
Overnachtingen in Hotels of B&B's
Toeristenbelasting inbegrepen
Ontbijt inclusief, Lunchpakket optioneel (bij te boeken)
Gedetailleerd routeboekje, Duidelijke markeringen onderweg
7-dagen per week service hotline
Bagage vervoer inclusief
De dichtstbijzijnde treinstations bij Pieterburen zijn station Winsum of station Baflo
Op aanvraag kan er een transfer geregeld worden van Station Baflo naar Pieterburen
Er is parkeergelegenheid bij de start accommodatie
Er zijn gpx tracks voor deze reis beschikbaar
Eventuele veerovertochten zijn niet inclusief